TREGU I MADH MESTAR – SHENJTORI I SHTATË   Ramiz Haznedari e quanin, ish profesorin tim të muzikës, që rridhte nga një familje e madhe dhe e pasur. Një ditë në prova, si e pa që punët nuk shkonin dhe aq mirë dhe, për më keq, madje u bënë rrokopujë, ndërsa konkurrimi ynë afronte, u […]

Nga cikli «Apostuj të vendit tim»   SYTË E MANGALEMIT   Ese nga Xhevair Lleshi   E përfytyroj që do t’ju duket e çuditshme. Vite e vite më parë, kur ra tërmeti i madh i vitit 1857 dhe Mangalemi i gurtë u shemb, ashtu siç u rrafshua përtokë gjithë qyteti, ndodhi që një arkitekt i […]

Nga cikli «Apostuj të vendit tim» SOKAKËT E MANGALEMIT Ese nga Xhevair Lleshi Aman po thërras e hiç njeri s’dëgjon / Kur hyj në Mangalem në zemër më pikon… Edhe ajri është i mbushur me tingujt e kësaj këngë të bukur. Ky emër për Beratin është thembra e Akilit dhe thelbi i tij, gati-gati është […]

  SYTË E BERATIT – SHENJTORI I TRETË Ç’e do Elbasanin goce, tue pasë Beratin!… Eh! Atëherë kur këndohej ky varg askush nuk mendonte se lidhja mes qyteteve nuk ishte thjesht krushqia dhe njohja, por ato do t’i zbukuronte mjaft edhe interesi, i cili i ngjan në një farë mënyre rrathëve koncentrikë, ose më saktë […]

“Nëse ka një fushë të aktivitetit njerëzor që qeverive shqiptare nuk u ka interesuar e vazhdon të mos u interesojë fare, kjo është kultura. Nëse ka një hapësirë të kësaj fushe, që po ashtu nuk u ka interesuar ndonjëherë qeverive shqiptare, kjo hapësirë është arti. Nëse ka një zhanër të artit që qeverive shqiptare nuk […]