E DJESHMJA E NESËRME Nga Xhevair Lleshi   1   Sa e lexova njoftimin se do të nisej një mikrobus me dhjetë vetë dhe dy të shoqërisë turistike, gati u mrekullova. Po, do të niseshim për këtë udhëtim të mahnitshëm, në një unazë të plotë rreth Çamërisë. Me siguri do na mblidhte mbrëmjeve, pastaj diku […]

TREGU I MADH MESTAR – SHENJTORI I SHTATË   Ramiz Haznedari e quanin, ish profesorin tim të muzikës, që rridhte nga një familje e madhe dhe e pasur. Një ditë në prova, si e pa që punët nuk shkonin dhe aq mirë dhe, për më keq, madje u bënë rrokopujë, ndërsa konkurrimi ynë afronte, u […]

Nga cikli «Apostuj të vendit tim»   SYTË E MANGALEMIT   Ese nga Xhevair Lleshi   E përfytyroj që do t’ju duket e çuditshme. Vite e vite më parë, kur ra tërmeti i madh i vitit 1857 dhe Mangalemi i gurtë u shemb, ashtu siç u rrafshua përtokë gjithë qyteti, ndodhi që një arkitekt i […]

Sonetet shopeniane të Xhevair Lleshit «…më tundon instinkti që të zgjas dorën dhe t’i këput si trëndafilë.» Roland Gjoza, poet, shkrimtar, New York I dashur mik, ti të lë pa frymë me dashamirësinë tënde aq prekëse. Me atë zërin tënd pak të sertë, si për të mbuluar një ndjenjë dobësie prej dashurisë. Ti i do […]

NËNA Tregim nga Xhevair Lleshi   “Në datën 7 tetor, në orën 12.00, do të takohemi në restorantin e ish hotel Turizmit, me rastin e 100 vjetorit të Nënës…” Ky ishte mesazhi që u dërgova dy muaj përpara vëllait dhe motrave. Sigurisht secili mund të merrte fëmijët, gjithë çfarë e quante me vend. Unë kisha […]

NËNA Tregim nga Xhevair Lleshi   “Në datën 7 tetor, në orën 12.00, do të takohemi në restorantin e ish hotel Turizmit, me rastin e 100 vjetorit të Nënës…” Ky ishte mesazhi që u dërgova dy muaj përpara vëllait dhe motrave. Sigurisht secili mund të merrte fëmijët, gjithë çfarë e quante me vend. Unë kisha […]

Nga cikli «Apostuj të vendit tim» SOKAKËT E MANGALEMIT Ese nga Xhevair Lleshi Aman po thërras e hiç njeri s’dëgjon / Kur hyj në Mangalem në zemër më pikon… Edhe ajri është i mbushur me tingujt e kësaj këngë të bukur. Ky emër për Beratin është thembra e Akilit dhe thelbi i tij, gati-gati është […]